Wavetube

Wavetube är en prisvinnande svensk patenterad och unik lösning för vågkraft utvecklad av Sara West och Alexander Torstenfeldt. Wavetubes konverterare för energi är betydligt starkare och mera robust än någon annan hittills på marknaden. Den är designad för att kunna hantera extrema maritima förhållanden samtidigt som den producerar vågkraft, en klimatsmart, hållbar el.

Wavetube – En produkt med stor potential

Vågkraft är en energieffektiv källa för elproduktion som är på stark frammarsch. Många vill utveckla vågkraft för att det är en hållbar energikälla med så stor potential. Forskare räknar med att om tekniken går tillräckligt starkt framåt och vågkraftverk byggdes ut i större skala så skulle man kunna försörja elbehovet för 10 till 20% av hela världens befolkning. Det har varit svårt att skapa produkter som är tillräckligt starka och hållbara. De måsta klara av havets krafter som är starka. Wavetube som produkt är ett steg i riktning mot en större produktion.

Att just Wavetube är en så stark och hållbar produkt betyder att den kan placeras i havet på platser där ingen annan produkt på marknaden tidigare kunnat placeras. Samtidigt innebär hållbarheten längre livstid på produkten och billigare underhåll. Wavetube är därför en värdig konkurrent till vilken annan liknande produkt som helst på marknaden. Därför kan den bli en riktig game changer.

 

Wavetube – Prisvinnande vågkraft

Sara West och Alexander Torstenfeldt vann 2014 års Climate Launchpads pris med just denna revolutionerande produkt, Wavetube. Hela 400 företag deltog i tävlingen och därmed även i striden om priset där Wavetube till slut gick ut som vinnare av förstapris. Förutom äran vann Sara West och hennes kollega Alexander Torstenfelt 10 000 euro . Dessutom vann de varsin studieplats på Climate-KIC Accelerator, världens första affärsskola för cleantech-företagare. Även arbetet för att förvandla Wavetube till en fullskalig kommersiell produkt påbörjades.

Sara West säger i en intervju att man tagit till sig kritik och ständigt förbättrat produkten för att kunna klara av de hårda krav som ställts. ”Den ska vara så enkel, robust och tillförlitlig som möjligt för att kunna motstå de krafter som uppstår ute till havs,” säger Sara. ”Vågkraft har i dagsläget inte kommit lika långt i utvecklingen som sol- och vindkraft. Många lösningar har misslyckats visa på funktionalitet och överlevnad när de placerats till havs. Jag tror att vår lösning skiljer sig just för att den är specifikt designad för att kunna klara tuffa miljöer och även minskar kostnader för underhåll och service. I slutändan reducerar detta energipriset per kWh. Lyckas vi genomföra alla steg kommer detta att få stor genomslagskraft.” Wavetube uppmärksammas allt mer av olika intressenter. På grund av att produkten med all sannolikhet kommer att ha en ljus och spännande framtid. Sara hoppas även att Wavetube kommer att ha betydelsen för den fortsatta utvecklingen av vågkraft för större och mer utbredd internationell användning. Den ska säkra försörjning av miljövänlig, hållbar el för så många som möjligt.

Lämna en kommentar