Solceller hållbarhet

När man pratar om solceller och deras livslängd så har man en otroligt lång livslängd. Normalt ges cirka 25 – 30 års effektgaranti för kiselsolceller.

Det som menas med effektgaranti är att effekten efter den tiden motsvarar minst 80 % av det ursprungliga effektutbytet. Det innebär att den totala livslängden är mycket längre än så, dock kan tunnfilmsceller ha en kortare livslängd.

Solcellerna håller alltså under en extremt lång tid, förutsatt att monteringen är väl utförd. Det man kan behöva byta ut tidigare är växelriktaren, eftersom den består av en del komponenter så har växelriktaren en kortare livslängd än 30 år.

En växelriktare håller i snitt i 10 – 20 år, så den behöver man hålla koll på. Den kommer du behöva byta betydligt mycket tidigare än själva solcellerna.

Man brukar även säga att det tar cirka 14 år innan man tjänat in pengarna, men i många fall ökar solceller också värdet på din fastighet, vilket kan innebära att du tjänar ikapp pengarna ännu fortare än 14 år ifall du räknar med att sälja fastigheten tidigare.

Och för dig som gillar hållbarhet, solenergi produceras helt utsläppsfritt och är därmed en ren och miljövänlig energikälla. Det borde vara argument som är nog för dig som står och funderar på att installera och montera solceller på din fastighet. Solceller är hållbarhet.

Varför är solceller bra och hur är hållbarheten?

Om du väljer att installera solceller så ger det dig en trygghet i att kunna bli självförsörjande med el för ditt hushåll, detta i kombination med att du sparar betydligt på miljön och vårt klimat. Du kan även räkna med att inom sin tid ha helt kostnadsfria källor till el och dessa kommer vara i minst 30 år från och med installationsdatumet. Det finns många fördelar med att skaffa solceller.

Det är ju även så att solens energi är ständigt förnybar, den kommer liksom inte att ta slut. Solenergi ger heller inga utsläpp under värme- och elproduktion. Omvandlingen från solen till energi ger heller inte koldioxidutsläpp som påverkar miljön. Du kan även använda solens energi för att ladda din elbil.

Det är med andra ord en riktigt bra lösning för dig som tänker på vårt klimat och för dig som värnar om vår framtid. Det kommer varje år nya produkter som styrs av solens energi, man tror att inom sin tid kommer man kunna köra bil på solens energi och ljusets kraft, även om det bara är spekulationer så väcker det intressanta diskussioner runt om i världen.

Hur påverkar solenergi vår ekonomi?

Om vi skall vara tydliga och ställa upp ett räkneexempel för dig.

Ta investeringskostnaden dividerat på 30 års elproduktion (vilket är en förväntad livslängd på dina solceller) – i stora drag kommer du hamna på runt 44-55 öre/kWh inklusive moms. Idag betalar elbolag runt 1,0-1,5 kr/kWh för din el. Det säger en hel del om hur det påverkar vår ekonomi runt om i världen – ekvationen är enkel.

Det är lönsamt att installera solceller och med dagens nya skattereduktion är det möjligt för de flesta hushåll att skaffa solceller. Du kan nämligen få 15 % avdrag på fakturan för solcellerna. Det finns mer information att läsa om på Skatteverket. Idag kallar man avdraget för “Gröna Avdraget” eller “Avdrag för grön Teknik”. Ett bra beslut som började gälla 1 januari 2021 i Sverige. Vi kan nog räkna med att de flesta hushållen runt om i Sverige inom 15-25 år kommer att drivas av solceller, speciellt när vår regering satsar hårt på detta.

Du kan som mest få 50 000 kr i skatteavdrag för dina solceller. Det kan vara bra att veta om innan du beställer och anlitar någon för arbetet.

Vad kostar det att installera solceller?

Kostnaden för solceller kan variera runt om i Sverige och det är från företag till företag vilka priser som presenteras, därför är vårt tips att jämföra mellan flera olika företag och offerter innan du beslutar vem som skall få utföra ditt uppdrag.

Och kom ihåg att du har en fin skattereduktion att inhämta från Skatteverket när du väl valt att installera och montera dina solceller.

Vi hoppas du hittat en bra information här på vår sida och att artikeln talar sitt tydliga språk. Solceller står för hållbarhet och du kan definitivt räkna med att dina solceller håller 25-30 år och att du hämtat igen investeringen redan efter 14 års tid.

Lämna en kommentar