Miljöpåverkan av kläder

Modebranschen omsätter omkring 250 miljarder kronor varje år bara i Sverige. Alla behöver kläder, men det går ofta att läsa om hur stor klimatpåverkan bomullsodlingar har eller hur mycket resurser som går åt för att tillverka kläder. Modebranschen har ett stort ansvar, men det finns en del saker du själv kan tänka på om du vill minska påfrestningen på planeten.

Att ha en stor garderob och att ofta köpa nytt är något av det värsta vi som konsumenter kan göra. Det är inte ovanligt att influencers inte vill bära samma plagg flera gånger, vilket påverkar många ungdomar. Eftersom det är så billig ränta på blancolån är det enkelt att ta ett lån och byta ut hela sin garderob varje år, istället för att använda det som finns.

Tillverkning

Det är många steg i processen från råvara till färdigt plagg i butik. Ungefär 80% av klimatpåverkan sker under tillverkningen av ett plagg. Först odlar man råvaran, vilket kräver stora resurser. Sedan omvandlar man den till fiber, spinner den till tråd och väver tråden till tyg.

Nästa steg är det som har störst påverkan i hela processen: att färga tyget. Det går åt stora mängder bränsle för att hetta upp vatten till färgningen. Dessutom använder man kemikalier till färgen, vilket resulterar i att färgningen påverkar miljön sämre än resten av den totala produktionen.

Transport och användning

Många tror att det mesta av utsläppen kommer från transporterna, men det stämmer inte. Bara 3% av de totala utsläppen i klädindustrin kommer från transport, trots att material och råvaror färdas till flera olika fabriker på sin väg till färdigt plagg i butik.

Det vi som konsumenter gör spelar också en roll. Vi står för ungefär 20% av påverkan på klimatet av ett klädesplagg, Det gör vi till exempel genom hur vi tar oss till butiken, hur varmt vi tvättar ett plagg, hur ofta vi gör det och hur länge vi använder plagget. Det du kan tänka på är att ge dina textilier ett så långt liv som möjligt, och även att välja material efter hur tyget ska användas.

Det är alltså viktigt att inte köpa något i onödan och att använda det du har. Inte bara spar du mycket pengar, du lämnar även ett mindre negativt avtryck på planeten. I Sverige köper vi 13 kilo kläder varje år och slänger 8 kilo, enligt SVT. Det finns alltså mycket att vinna.

Innovationer inom miljövänliga kläder

Det finns flera nya miljövänliga innovationer inom mode- och textilindustrin, och ett av de största miljömålen är att ersätta bomull. En av dem är företaget Qmilk som använder sig av gammal sur mjölk för att producera miljövänliga textilier. De extraherar protein från mjölk som är för gammal för att användas, som man i vanliga fall kasserar.

Qmilk använder inga kemikalier i tillverkningen. Det är helt nedbrytbart och det går inte åt mer än två liter vatten för att producera ett helt kilo fiber. Det går att jämföras med bomull, en av de grödor som är sämst för miljön. där det kan gå åt upp till 20 000 liter vatten per kilo.

Det går alltså inte att säga att ett visst slags tyg generellt är sämre än något annat. Vi måste räkna med alla moment från råvara till färdigt plagg, och dessutom hur vi tar hand om plagget. Det enklaste vi kan göra är att lägga lite mer pengar på att köpa kläder av bra kvalitet som håller i många år och att köpa begagnat. Sälj det du inte längre använder och köp miljömärkta textilier.

Lämna en kommentar