Modebranschen omsätter omkring 250 miljarder kronor varje år bara i Sverige. Alla behöver kläder, men det går ofta att läsa om hur stor klimatpåverkan bomullsodlingar har eller hur mycket resurser som går åt för att tillverka kläder. Modebranschen har ett stort ansvar, men det finns en del saker du själv kan tänka på om du vill minska påfrestningen på planeten.
Att ha en stor garderob och att ofta köpa nytt är något av det värsta vi som konsumenter kan göra. Det är inte ovanligt att influencers inte vill bära samma plagg flera gånger, vilket påverkar många ungdomar.
Tillverkning
Det är många steg i processen från råvara till färdigt plagg i butik. Ungefär 80% av klimatpåverkan sker under tillverkningen av ett plagg. Först odlar man råvaran, vilket kräver stora resurser. Sedan omvandlar man den till fiber, spinner den till tråd och väver tråden till tyg.
Nästa steg är det som har störst påverkan i hela processen: att färga tyget. Det går åt stora mängder bränsle för att hetta upp vatten till färgningen. Dessutom använder man kemikalier till färgen, vilket resulterar i att färgningen påverkar miljön sämre än resten av den totala produktionen.
Transport och användning
Många tror att det mesta av utsläppen kommer från transporterna, men det stämmer inte. Bara 3% av de totala utsläppen i klädindustrin kommer från transport, trots att material och råvaror färdas till flera olika fabriker på sin väg till färdigt plagg i butik.
Det vi som konsumenter gör spelar också en roll. Vi står för ungefär 20% av påverkan på klimatet av ett klädesplagg, Det gör vi till exempel genom hur vi tar oss till butiken, hur varmt vi tvättar ett plagg, hur ofta vi gör det och hur länge vi använder plagget. Det du kan tänka på är att ge dina textilier ett så långt liv som möjligt, och även att välja material efter hur tyget ska användas.
Det är alltså viktigt att inte köpa något i onödan och att använda det du har. Inte bara spar du mycket pengar, du lämnar även ett mindre negativt avtryck på planeten. I Sverige köper vi 13 kilo kläder varje år och slänger 8 kilo, enligt SVT. Det finns alltså mycket att vinna.
Innovationer inom miljövänliga kläder
Det finns flera nya miljövänliga innovationer inom mode- och textilindustrin, och ett av de största miljömålen är att ersätta bomull. En av dem är företaget Qmilk som använder sig av gammal sur mjölk för att producera miljövänliga textilier. De extraherar protein från mjölk som är för gammal för att användas, som man i vanliga fall kasserar.
Qmilk använder inga kemikalier i tillverkningen. Det är helt nedbrytbart och det går inte åt mer än två liter vatten för att producera ett helt kilo fiber. Det går att jämföras med bomull, en av de grödor som är sämst för miljön. där det kan gå åt upp till 20 000 liter vatten per kilo.
Det går alltså inte att säga att ett visst slags tyg generellt är sämre än något annat. Vi måste räkna med alla moment från råvara till färdigt plagg, och dessutom hur vi tar hand om plagget. Det enklaste vi kan göra är att lägga lite mer pengar på att köpa kläder av bra kvalitet som håller i många år och att köpa begagnat. Sälj det du inte längre använder och köp miljömärkta textilier.
Cirkulär ekonomi i modebranschen
Cirkulär ekonomi är ett av de mest effektiva sätten att minska modeindustrins miljöpåverkan. Istället för att följa den traditionella linjära modellen – där kläder produceras, används och sedan slängs – strävar den cirkulära ekonomin efter att bevara resurser i ett ständigt kretslopp. Detta kan inkludera att återanvända material, reparera kläder och återvinna textilier för att skapa nya produkter. Flera stora märken har börjat erbjuda insamlingsprogram där konsumenter kan lämna in gamla kläder för återvinning. Dessutom växer andrahandsmarknaden snabbt, med appar och butiker som möjliggör en mer hållbar konsumtion. Genom att delta i den cirkulära ekonomin kan konsumenter bidra till att minska behovet av nyproduktion och därmed även dess negativa effekter på miljön.
Framtiden för biobaserade textilier
Biobaserade textilier, som tillverkas av förnybara och biologiskt nedbrytbara material, är en framväxande trend inom modeindustrin. Förutom Qmilks banbrytande användning av mjölkprotein finns andra innovativa alternativ som textilier gjorda av bananfiber, ananasblad (Piñatex), och till och med alger. Dessa material är ofta mer miljövänliga eftersom de kräver färre resurser och producerar mindre avfall jämfört med traditionella material som bomull eller syntetiska fibrer. Dessutom kan de vara biologiskt nedbrytbara, vilket minskar mängden textilavfall som hamnar på soptippar. Även om dessa innovationer ännu inte är lika vanliga som konventionella material, har de potential att revolutionera modebranschen och erbjuda konsumenter ett mer hållbart val i framtiden.
FAQ
Kan jag minska min klimatpåverkan genom att köpa färre kläder?
Ja, att köpa färre kläder och istället använda det du redan äger minskar både efterfrågan på nyproduktion och mängden textilavfall.
Är alla miljömärkta textilier bättre för miljön?
Nej, även miljömärkta textilier kan ha en viss klimatpåverkan, men de är ofta bättre alternativ eftersom de följer strikta krav på produktion och materialval.