Spektrometer med app kollar din mat

Analysera kvaliteten på dina matvaror – med en spektrometer


– Jag satt där på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn år 2009 när jag var ”policy expert”inom klimat-området och tänkte ”nä nu får det vara nog med papper och tomt prat”.

Orden är Nannan Lundins. Idag har hon ett nystartat företag, TEKFORS AB, ihop med tre andra personer. Företaget har inriktning på innovationer för energieffektivisering och minskad miljöpåverkan. En spännande sak nu är utvecklingen av en spektrometer.


Testa äpplena eller kycklingen, få resultat on-line i din smartphone
Nannans team håller på att utveckla en metod för att analysera livsmedel. De kan upptäcka om något är kontaminerat eller på annat sätt kan vara mindre bra att stoppa i munnen.
– Ja det är en handhållen spektrometer, som sänder ut en optisk stråle, och spektrometern kopplas helt enkelt till en vanlig smartphone. Med hjälp av spektrometern kan vem som helst kolla livsmedelsprodukter, äpplen direkt i butiken eller kycklingen hemma i sitt kylskåp. Den har sensorer som känner av egenskaper hos varor och skickar sedan via en app de inhämtade uppgifterna till en server där en analys sker. Sedan skickas den infon tillbaka till smartphonen, förklarar Nannan.

De kallar sin innovation för TEKFORS FFS där FFS står för Family Food Safety. TEKFORS är ett utvecklingsteam med specialkunskaper inom sensorer, kommunikationsteknik/
mjukvara och statistik. Företaget har de i Västerås men de lånar ett labb på Stockholms universitet.

Idén kommer från resor till olika länder
Nannan är uppväxt i Kina och har genom sitt tidigare policyarbete inom innovations- och klimatpolitik haft möjligheten att besöka många länder.
– När jag åkte hiss en gång i Peking, då hörde jag en kvinna säga ”nej snart vågar jag bara äta frukt och grönsaker som jag odlar på min egen balkong”. Alltså, det här med risker att råka få i sig livsmedel som inte är ok, den är så mycket större utanför Sveriges gränser. Vi är ganska förskonade. Kontamination av kemikalier och farliga tungmetaller är ett allt vanligare problem, inte minst i utvecklingsländer där problem med livsmedel kan vara ett dagligt bekymmer.

När utvecklingen av spektrometern är klar då är tanken att lansera produkten world wide, direkt.
– Den ska gå att använda av människor i Kina, Indien, i USA och i Afrika. Du ska så klart även själv kunna befinna dig i till exempel Kina, gå där på en marknad, testa med spektrometern, och våga köpa det du vill ha.

Söker samarbetspartners
För närvarande deltar TEKFORS i tävlingen Green Innovation Contest. Det är en miljö-innovationstävling som drivs av Innovatum. Genom tävlingen hoppas de kunna knyta kontakter med samarbetspartners för att färdigutveckla spektrometern med tillhörande informationssystem.
– Ja vi är på god väg med själva grunden, det vi behöver nu är någon som är intresserad av att bygga upp och underhålla den server med systemdata, lite som ett informationsbibliotek över ”spektra” av olika livsmedel, som appen ska kopplas upp mot. Där ska finnas information med olika profiler om gurka, tomater, kött, bananer, ja så många saker som möjligt så att de som använder spektrometern ska kunna få snabb information. Tänk att världens första ”Global Food Safety Test Centre” kan vara någonstans i Sverige! Med hjälp av trådlös kommunikationsteknik kan Sverige bli en stor tjänsteexportör av livsmedelsäkerhet.

Se funktion här: Nannan Lundin, Skiss TEKFORS FFS

Själva spektrometern ihop med app och tillhörande teknik är tänkt att säljas av företaget självt. Men systemdatabasen vill de alltså outsourca till någon som kan och förstår vad det är de försöker åstadkomma. Högt på önskelistan står SP (Sveriges Tekniska Forsknings-institut) och Svenska Miljöinstitutet.
– Jo, för faktum är att en sådan ”spektradatabas” kommer att kunna innehålla så mycket intressanta fakta, eftersom informationen kommer direkt från konsumenterna som köper livsmedel, att vi tror att det kommer att kunna intressera forskning på olika plan. Det är jag förresten säker på, ler Nannan.

Konsumentpåverkan – lättillgängligt och kostnadseffektivt
Med hjälp av en sådan spektrometer kommer makten om kvaliteten på livsmedel i våra butiker sannolikt att komma närmare kunden.
– Vi vill att det ska finnas med praktiska råd när informationen kommer tillbaka till smartphonen, till exempel ”kontaminerad, avstå inköp” eller ”lägg äpplet i vatten 1-2 dagar och testa igen” och så vidare. Det ska vara enkel information kring om något är hälsosamt eller inte. Men vi är inte alls ute efter att trycka ned livsmedelsbranschen om någon tror det. Faktum är att vi redan nu har planer på att utveckla en motsvarande produkt, men då för producenterna av livsmedel. Så att de ska kunna producera och sälja miljö- och hälsovänligt livsmedel direkt, och på så vis blir ju kunderna nöjda, och miljögifterna färre.

Kontakt: Nannan Lundin, www.tekfors.senannan.lundin@tekfors.se

 

javaversion1 Warning: passthru(): Cannot execute a blank command in /storage/content/89/153589/greeninnovationcontest.se/public_html/wp-content/themes/greeninnovationcontest/footer.php on line 3