Greenely Mobilapplikation

– Jag och min kollega skrev vårt examensarbete i samarbete med ett konsultföretag där vi tittade på smarta IT-lösningar för att öka möjligheterna att leva mer hållbart. Vi analyserade en rad olika lösningar runt om i Europa och upptäckte att det fanns en hel del utrymme för visualiseringstjänster för energiförbrukning.

Det här säger Tanmoy Bari som är en av grundarna till Greenely; ett initiativ från ett par KTH-teknologer som nu deltar i Green Innovation Contest. Examensarbetet som Tanmoy pratar om skrevs för mindre än ett år sedan och har nu lett till en helhjärtad satsning på Greenely sedan februari detta år. I dag är de två studenternas team utökat och består av sju personer, forskare och studenter, även dessa från KTH i Stockholm.

Med naturen som visualiseringsmetod
Greenely är ett verktyg som hjälper enskilda hushåll att minska sin energiförbrukning i form av en mobilapplikation. Denna visualiserar förbrukningen på ett pedagogiskt vis.

– Användare som loggar in på appen får ett personligt energiträd som representerar det specifika boendet. Om hushållet har en stor energiförbrukning kommer trädet sakta vissna och förmultna. Om det motsatta sker, att det är en god förbrukning, mår trädet bra och blommar.

Slutanvändaren, som exempelvis du och jag, behöver endast klicka in på Appstore eller Marketplace och ladda ner appen för att ta del av verktyget. Den är dessutom helt gratis.

Stora framsteg under kort tid
Från att ha bildat bolag i februari detta år, har Tanmoy och hans team hunnit åstadkomma en rad saker, bland annat en resa till Silicon Valley. I USA är det dessutom en stor chans att vi ser mer av Greenely då ett dotterbolag är på väg att bildas.

– Nyligen valde KTH innovation ut fem bolag att åka till Silicion Valley. Där vi träffade riskkapitalister, Google, Microsoft och många fler. Som avslut pitchade vi inför fyra kända riskkapitalbolag. Därefter blev alla deltagare bedöma utifrån hur framgången kommer bli utifrån marknaden, och vi vann!

Tanmoy berättar om osäkerheten i starten då de kontaktade de svenska energibolagen. Denna var obefogad och responsen har varit över förväntan.

– Det har absolut varit till en fördel att vi är ett start-up bolag som är kreativa, innovativa och har applikationstänkandet. I Sverige måste vi gå via energibolagen för att få information, därefter kan vi göra analyser av kundernas energiförbrukning. Det är en win-win situation där hushållen kan minska sin energiförbrukning med tjänsten, samtidigt som energibolagen får veta mer om sina kunder och kan bidra med respons om smartare elanvändning.

Söker internationella kontakter
Idag deltar Greenely i Green Innovation Contest, bland annat för att finna nya internationella kontakter. Just nu formar bolaget sitt ”advisory board” bestående av olika rådgivare. Här vill de ha tillgång till värdefulla nyckelpersoner.

– Ambitionen är att köra ett testprojekt med nyckelpersoner som kan bidra med input. Kanske kan tävlingen bidra till att vi lyckas. Det är också bra att synas på plattformen, säger Tanmoy om varför de sökte till Green Innovation Contest.

Kontakt: Tanmoy Bari, tanmoy.bari@greenely.segreenely.com
(Stockholm)

Team Greenely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler intervjuer
Zahra Alikahi om UVEVLITE RES
Adrian Morales om NanoControl
Martina Green om Algaebra
Stig Lundberg om DUR-Metoden

 

javaversion1 Warning: passthru(): Cannot execute a blank command in /storage/content/89/153589/greeninnovationcontest.se/public_html/wp-content/themes/greeninnovationcontest/footer.php on line 3