Förpackningar från havet

Snabbmat och förpackningar är en ekvation som i vissa fall inte går ihop; ibland äts maten ur plastförpackningar som har en lång livslängd men som används under en kort tid. Martina Green från Öckerö har tagit fram en produkt som matchar matens livslängd med förpackningens. Materialet får hon från havet.

– Förpackningen är gjord av alger och används till take away mat och snacks där man slänger förpackningen direkt efter måltiden. Maten har en kort livslängd vilket också förpackningen ska ha, säger hon.

Förpackningen kan användas till en mängd olika typer av mat. Däremot måste man ha i åtanke att alger suger åt sig vatten och blir mjuka vilket kan resultera i att förpackningen blir ostabil. Eftersom snabbmat oftast förtärs på vägen kan man äta upp förpackningen eller slänga den utomhus efter måltiden. Den bidrar med näring och gödsel för naturen.

Ett examensprojekt
Martina har precis avslutat två års masterstudier på HDK (Högskolan för design och konsthantverk). För ett år sedan påbörjade hon sitt examensarbete i design genom en förundersökning på Island. Projektet hade som syfte att undersöka potentialen att forma alger.

–  Från början hade jag endast en vision om att kunna implementera alger inom eventuella användningsområden. Målgruppen har vuxit fram och idag kan jag tänka mig att sälja till ekologiska matbutiker eller till utomhusaktiviteter (exempelvis festivaler), säger hon.

Martina berättar att hon letat efter liknande produkter idag. I Japan och kringliggande områden kan man köpa mat som är invirad i alger. Detta är dock ingen hård förpackning utan mer som en hinna runt maten som är lite mjuk. Hennes innovation är istället en hård förpackning som blivit torkad kring en form av trä.

Med rötter från havet
Det är ingen slump att Martinas examensarbete kom att inkludera detaljer från havet, hon är nämligen uppvuxen vid kusten. Martina vill även ha att innovationen ska utvecklas med ett ekologiskt perspektiv.

– Även om produkten säljs internationellt vill jag att den ska produceras platsbundet i varje land. Själva konceptet bygger på att det är lokala resurser och jag ryser vid tanken vid okontrollerad massproduktion. Havet måste må gott och man måste titta närmare på vad ekosystemet klarar av, säger hon.

Idag tävlar Martina i Green Innovation Contest med sina förpackningar av alger. Eftersom hon själv inte har erfarenhet i företagande söker hon personer som bidra med den kompetensen. Hon beskriver det som ett samarbetsprojekt.

–  Jag tänker ta alla chanser som går för att ta min idé vidare och tävlingen kan vara ett sätt att vinna uppmärksamhet. Förhoppningsvis kan jag komma i kontakt med någon som vill samarbeta med mig. Det finns verkligen inga genvägar utan man måste bygga upp allt från grunden, avslutar Martina.

Kontakt: Martina Green, martinaj.green@gmail.com
Tel: 0760553696
(Öckerö)

På seaweedproject.com kan man ta del av designprocessen.

Fler intervjuer
Tanmoy Bari om Greenely Mobilapplikation
Zahra Alikahi om UVEVLITE RES
Adrian Morales om NanoControl
Stig Lundberg om DUR-Metoden

 

javaversion1 Warning: passthru(): Cannot execute a blank command in /storage/content/89/153589/greeninnovationcontest.se/public_html/wp-content/themes/greeninnovationcontest/footer.php on line 3