Effektivare avskiljning av nanopartiklar

Adrian Morales är doktor inom materialvetenskap för flygteknik, tillika grundaren av Nano Control. Han har utvecklat och patenterat en princip som använder de naturliga lagarna för aerodynamisk luftströmning och centrifugalkraft till att separera partiklar från genomströmmande luft.

– Vår teknik separerar ut grova partiklar till de minsta så kallade nanopartiklar, utan filter, berättar han.

Adrians forskning inom materialvetenskap och flygteknik ligger till grund för de uppfinningar som är basen för Nano Controls produkter och verksamhet.

En underhållsfri teknik
Nano Control är baserad på en ny princip och har ett antal väsentliga fördelar framför befintlig teknik. Bland annat är den helt underhållsfri, den saknar rörliga delar och kan avskilja partiklar med en mycket hög verkningsgrad – till och med bättre än 99,8 procent.

– Idag använder man elektrofilter för att lösa problemet. De är stora, dyra och kräver en civilingenjör för att underhålla. Min innovation använder låg energi och är lätt att använda, säger han.

Partiklar – ett bekymmer
Det är mänskliga aktiviteter samt industriella och miljömässiga processer som bidrar till att nanopartiklar släpps ut i atmosfären. Partiklarna transporteras enkelt över stora avstånd och hamnar i slutändan i mark och vatten. Detta skapar luftföroreningar, skador på vegetationer och kontaminerat vatten. Dessutom riskerar även människors hälsa att försämras.   

– Nano Control och tekniken har möjlighet att rena luft för att blanda annat åstadkomma frisk luft, bättre hälsa hos människan, en giftfri miljö och möjligheter för länder att förbättra sin miljösituationer, menar Adrian som anser att ren luft, precis som vatten, är en värdefull naturresurs.

Med affärscoachning från STING
Adrian arbetar ensam med Nano Controls forskning och utveckling. Han sitter sedan två år tillbaka på STING som är en affärsaccelerator i Stockholm. Här får han bland rådgivning för att kunna växla upp verksamheten.

– Just nu är jag i fasen att möta investerare. Nano Control är dessutom redo att gå ut på marknaden, säger Adrian som ska träffa en kontakt som kan hjälpa till med försäljning.

Idag tävlar Nano Control i Green Innovation Contest. Adrian menar att tävlingen är en chans att visa upp hans teknik och eventuellt nå ut till nyckelpersoner som kan bidra med finansiering.

Kontakt: Adrian Morales, adrcab66@kth.se, Tel: 0737619713
(Stockholm)

Fler intervjuer
Tanmoy Bari om Greenely Mobilapplikation
Zahra Alikahi om UVEVLITE RES
Martina Green om Algaebra
Stig Lundberg om DUR-Metoden

javaversion1 Warning: passthru(): Cannot execute a blank command in /storage/content/89/153589/greeninnovationcontest.se/public_html/wp-content/themes/greeninnovationcontest/footer.php on line 3